İhracattan önce, bazı temel taşlar tek bir parçaya yerleştirilmelidir; Vizyon Yol Haritası çizilerek, ihracata yönelik sağlam adımlar atabilir ve hızlıca ulaşmak istediğimiz hedefe ulaşabiliriz. Bu yolların ana başlıkları nelerdir, nereden başlamalı ve hangi aşamalarda ihracat sırasında kontrol yapılmalıdır? Öncelikle, analiz ihracatta ilk ana başlığımız olmalıdır.
Yol Haritası: Analiz Ne Demektir?
Analiz etmek, ihraç ettiğimiz ürünü ve şirketi iyi tanımak anlamına gelir. Şirketimizin kurumsal kimliği olmalıdır. Şirketimizle ilgili olarak izleyeceğimiz stratejileri belirlemeliyiz. Bir şirketin ulaşmak ve satmak istediği hedef pazar doğru tanımlanmalıdır. O zaman “Vizyon Yol Haritası” tanımlanmalıdır. Vizyon Yol Haritası nedir ve nasıl olmalıdır? Vizyon Yol Haritası;
- Sayısal Planlama
- Finansal Planlama
- İş Planı
- Satış Planı şeklinde olmalıdır.
Şirketi tanımak, ihracat yapmak için en iyi yöntemdir; Şirketin finansal analizini sorgulamalı mıyız? Şirketle pazarlık yaparken şirketin kurumsal ve finansal bilgilerini doğru şekilde toplamamız gerekir. Şirketin sermayesi devlet sübvansiyonlarından yararlanıyor mu, ihracat için ucuz yolları ve ihracat ucuzlaştırma yollarını bilmemiz gerekiyor mu? Sosyal ağlarda şirket bilincini sağlamak için, dijital planlamayı doğru şekilde uygulamamız gerekir ve bunu yaparken, sosyal ağları ve iletişim teknolojilerini kullanarak anlayış ve fark yaratmalıyız.
Şirketimizi ve kurumsal kimliğimizi belirledikten sonra, öncelikle sektörümüzde aynı sektörde rekabet ettiğimiz diğer rakip firmalar kimler, firmamızın pazar payı nedir, diğer firmalarla farklılıklar ve sektördeki farklılıklar nelerdir gibi soruları belirlemeli ve yanıtlarını vererek yol haritamızda ilerlemeliyiz. Şirketimiz hakkındaki bu bilgileri doğru bir şekilde tanımlamak için kullandığımız yöntemlerden bazıları teknik analiz yöntemleri kategorisine girer.
Teknik Analiz Yöntemleri Nelerdir?
İnsan kaynakları, üretim tesisleri ve şirket çalışanları, bilimsel yöntemler kullanarak (anket, soru / cevap, gözlem vb.) eleştirel / analitik düşünme ile analiz edilmelidir. Misyon / Vizyon şirketleri doğru tanımlanmalıdır. Daha sonra şirketin üretim analizi doğru yapılmalı ve sonuçlara ulaşılmalıdır. Daha sonra, dış ticarette analiz adımları kullanılarak şirketimizin zayıf yönleri ve avantajları belirlendi. Analiz doğru yapıldıktan sonra, şirket zayıf yönlerini kullanarak ve çözümler üreten, ivme kazanır. Şirketin kurumsal analizi doğru yapıldıktan ve karar odaklı yollar belirlendikten sonra ürün analizi doğru yapılmalıdır.
Pazara satacağımız ve sunacağımız bir ürünü ancak gerekli analizi yaptıktan sonra ve piyasada ve tüketici için etkin bir şekilde tanıdıktan sonra satabiliriz. Ürünü hedef ülkeye ve tanımladığımız pazarda satmak için, sosyal ağ ürünlerindeki veri kaynaklarına ve kurumlara dahil olmamız gerekiyor, bunu doğru tanımlamamız ve bir liste hazırlamamız gerekiyor. Müşterinin sosyal ağlarda soracağı soruları cevaplamak için girişler oluşturmalıyız. Böylece, şirket doğrudan temas ve satış için müşteriye doğrudan erişim sağlanır.
Sonuç olarak, şirketimiz hakkında gerekli analizleri yaptıktan sonra ve sorular sorup cevapladıktan sonra, kendi özel listemizin, potansiyel alıcı listemizin ve kendi ağımızın olmasını sağlamaya devam etmeliyiz. Buna ek olarak, şirketimizin halkla ilişkiler ve sosyal ağlarına odaklanmalı, ürün ve markalaşma tanıtım yoluyla sağlamanın yanı sıra markalaşma ile sektörde değişiklik yapmalıyız. Bunun başarılı olması için bir hedef pazar stratejisi tanımlamak çok önemlidir.